Home » Winkel » Etherische olie

Ethrische olie

Aromatherapie

Etherische olie branders

Etherische / Essentiële Olie Kopen (aromatische olie)

Etherische oliën zijn de essentie of levenskracht van een plant. Ze hebben krachtige eigenschappen van de kruiden waaruit ze worden gewonnen. Alle etherische oliën zijn natuurlijk, onverdund of versneden, voldoen aan de Europese farmacopee en zijn geschikt voor aromatherapie.

Een uitleg over etherische olie ofwel vluchtige olie

Etherische oliën worden steeds populairder omdat meer en meer mensen terug willen naar de natuur. Deze essentiele olieen zijn de natuurlijke beschermer van de plant en worden al vele jaren ingezet voor menselijk welzijn. Een etherische olie is dan ook een vluchtige olie, deze vervliegen als ze worden blootgesteld aan de lucht.

De meeste varianten van etherische olie zijn vloeibaar maar er zijn ook half- en volledig vaste varianten. Gezien schaarste, opkoping en winning van de etherische oliën kan variëren staan de prijzen van etherische oliën niet altijd vast. De prijs is afhankelijk van de verschillende ingrediënten. Zo is bijvoorbeeld Bergamot olie veel duurder dan Eucalyptus olie.

Rozen olie, Citroen olie, Lavendel olie, wat zijn de kosten?

Uit bijvoorbeeld Rozenblaadjes wordt etherische rozen olie gewonnen, de kosten van rozen olie (etherisch) liggen natuurlijk veel hoger omdat een rozenblaadje relatief weinig etherische olie bevat. Voor 300 ml Rozen olie (Rosa Damascena olie) gebruikt men 1000 kg rozenblaadjes. Voor het destilleren van bijvoorbeeld lavendel olie (1 liter) (Lavandula Angustifolia) is ongeveer 150 kilo lavendelbloesem nodig. Citroen olie wordt verkregen door persing uit citroen schillen. In citroen schillen zit relatief meer etherische olie dan in Lavendelbloesem of Rozenblaadjes waardoor Citroen olie ook voordeliger is dan Lavendel olie en Rozen olie. Meer weten over het winnen van etherische oliën? Lees dan ons blogartikel: Hoe worden etherische oliën gemaakt?

Verschillende vormen Etherische Oliën

Etherische oliën zijn meestal vloeibaar, maar kunnen ook vast of semi-vast zijn. Dit is afhankelijk van de temperatuur en de soort. Ze kunnen wel opgelost worden in zuivere alcohol, vetten en oliën, maar niet in water.
De Verschillende soorten etherische olie komen uit verschillende gebieden. Zo komt bijvoorbeeld citroen olie uit Italië en Lavendel olie komt uit Frankrijk.

Wat is nu precies Etherische Olie?

Een etherische olie is een geconcentreerde olie die wordt gewonnen uit planten of plantaardige stoffen zoals hout, kruiden, citrus, bloemen, hars en specerijen. Deze hebben veelal een bijzonder werking.
Verschillende varianten van etherische olie zijn Tea Tree olie, Eucalyptus olie, Sinaasappel olie en Bergamot olie. Wil je meer weten over wanneer een etherische olie een echte etherische olie is en hoe je dit kunt herkennen? Lees dan ons blog: Wat zijn etherische oliën?

Geursterktes pure geuren

Aan de linkerkant staan de verschillende geursterktes weergegeven. Sommige pure geuren zijn sterker van zichzelf dan andere pure geuren. Geursterkte 2 is het minst sterk, geursterkte 6 is het sterkst. Zo kan een geur die een hogere geursterkte heeft in gebruik goedkoper uitkomen dan een voordeligere geur met een lagere geursterkte.

De werking van etherische olie

  • Etherische Lavendel olie werkt goed tegen slapeloosheid
  • van Etherische Sinaasappel olie worden mensen vrolijk
  • Etherische Eucalyptus olie wordt veel gebruikt bij verkoudheid 
  • Etherische Tea Tree olie wordt gebruikt voor zijn anti-bacteriële werking

Werking Tea Tree olie

Teatree-olie kun je gebruiken tegen een grote verscheidenheid aan kwaaltjes. TeaTree olie wordt ook vaak ingezet tegen bacteriën, schimmels en virussen. Het product is namelijk antiseptisch en heeft heel veel verschillende toepassingen. Tea Tree olie heeft een kamferachtige geur en werkt goed tegen acné en kalknagelinfecties. Meng 10 druppels Tea Tree olie met een neutrale shampoo om hoofdluis te bestrijden. Meng 10 druppels Tea Tree olie met een basis olie en spuit dit op jouw nagels om ze te versterken en om kalknagels te bestrijden.

Werking Etherische Eucalyptus olie

Eucalyptus olie werd gebruik als voeding voor Koalaberen uit Australië. Wat niet gek is, want het grootste deel van Australië is dicht begroeid met Eucalyptus bomen. De olie wordt gedestilleerd uit vers geplukte bladeren en wordt alleen dan zo geconcentreerd dat het bruikbaar is als echte Eucalyptus olie.

Deze eucalyptus olie wordt veelal in ruimtes gebruikt om de ruimte te verfrissen, de ademhaling en de concentratie van de mensen in de ruimte te verbeteren.

Gebruik Etherische Olie bij Aromatherapie

Etherische oliën mogen nooit puur op de huid gebruikt worden. Inname mag alleen op doktersadvies.
Etherische olie wordt gebruikt op de volgende manieren:
- om mee op te gieten in de sauna
- om te druppelen in een aromabrander of op een aromastone om een heerlijke geur in een bepaalde ruimte te krijgen
- voeg etherische olie toe als geur aan een massage olie. Gebruik max. 10 druppels etherische olie op 100 ml massage olie
- 20 druppels etherische olie = 1 ml etherische olie